Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky dáme vejce, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, mléko, rozpuštěné zchladlé máslo a vykynutý kvásek. Směs promícháme, vypracujeme na vále těsto a necháme je vykynout. Z vykynutého těsta na pomoučeném vále rozválíme těsto na plát silný asi 1 1/2 cm a skleničkou, kterou namáčíme do mouky, vykrajujeme kolečka. Vdolečky opět necháme vykynout. Pak do vdolečků uděláme důlek a touto stranou je vkládáme do horkého oleje a přikryjeme pokličkou (hlídáme). Po otočení už vdolečky nepřikrýváme. Hotové vdolečky odkládáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Na každý vdoleček dáme lžičku povidel, posypeme jemně nastrouhaným tvarohem nebo na ně poklademe lžičku tvarohu rozmíchaného s kapkou mléka. Posypeme cukrem.
Povedlo se nám přesolit?
Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme
mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka
nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme....
zobrazit článek